Puk Han


Puk Han. 

Tämä lajike tunnetaan maailmalla nimellä Pjongjang. Pohjois-Korealaista alkuperää oleva lajike. Nopea tuleentuja ja lajike joka vaatii kokeneeltakin kasvattajalta ”erikoiskonsteja”. Lajike on korjattava maasta vähän keskentekoisena, kuten useimmat aasialaiset. Tämä sen vuoksi että saataisiin mahdollisimman monta ehjää kuorta. Kuivatuksen pitäisi onnistua varsin nopeasti, sillä Puk Han mädäntyy varsin helposti. Syy on luultavasti hauraissa ja ohuissa kuorissa, siksipä juuri oikea sadonkorjuuhetki on tärkeä. Todellakin, tämän lajikkeen käsittelyssä mitataan kasvattajan taidot. 

Puk Han on yksi parhaiten Suomeen kotoutuneista aasialaisista. Maku polttava ja pitkä, jotensakin sanoen ”itämainen”. Kun puhutaan pitkästä jälkimausta, tarkoitetaan todellakin suuhun jäävää kihelmöivää makua. 

Kukaan ei varmastikaan vaurastu kasvattamalla aasialaisia lajikkeita kuten Puk Hania Suomen oloissa. Vaaditaan kaikkien tekijöiden onnistumista yhden kasvukauden aikana, jotta saataisiin edes 50-grammainen raapi. Puk Hanin raapin pakkaustapa on kuitenkin tiivis, ja pieneltä näyttävä raapi sisältää ”yllättävän” suuria kynsiä. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että aasialaisten ja Puk Hanin kasvattaminen ei ole pelkästään kuriositeetti. Kyseessä on kiehtova kasvuryhmä ja suurenmoinen lajike. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iso venäläinen

Early Purple

Tavallinen siperialainen marmoriini.