Rosso di Sulmona


Ehkä 50 vuotta sitten Kreolien kasvuryhmä lajikkeiden kotouttaminen Suomen eteläisimpiinkin osiin olisi ollut varsin toivoton yritys. Vuonna 2022 syksyllä Suomessa on kuitenkin Rosso di Sulmona-lajikkeesta juontuva kanta joka on kasvanut Lounais-Suomessa jo kuuden kasvukierron ajan. Kunnioitus perinteistä italialaista ruoka-aineisiin liittyvää lainsäädäntöä kohtaan pakottaa sitä Suomessa kasvattavan harrastajan puhumaan siitä nimellä Sulmonan punainen. Sanoissa Rosso di Sulmona kaikuu myös jotain pysäyttävää saturnaalista magiikkaa ja mieleen tulee sanat ”Älä turhaan lausu suuren valkosipulin nimeä vieraalla maalla.”


Aglio Rosso di Sulmona kuuluu Kreolien kasvuryhmään. Kreoleihin kuuluu pääasiassa kuuman hispaanisen maailmanpiirin lajikkeita. Rosso di Sulmonan on todellakin italiaano spaniardien joukossa. Se on ollut Burgundin ohella eturintamassa kun Kreoleja on yritetty kotouttaa Suomeen. Kunhan muutkin Kreolit sopeutuvat Suomen oloihin paremmin voidaan niiden sukulaisuusuhteista sanoa enemmän.

Suomessa Rosso di Sulmona kasvaa laiskan ja hintelän oloisesti; mahdollisimman isokoinen kynsi lisäysmateriaalina tietenkin on tarpeen. Aurinkoinen ja kuuma kasvupaikka on tarpeen. Kivetty ja porrastettu penger on ihanteellinen kasvupaikka. Tämä lajike tekee parhaimmillaan vain 6-7 lehteä oloissamme. Skeippi tuo mieleen paimensauvan joka ei tahdo pysyä muodossaan. Rosso di Sulmona tiivis pakkaus pitää sen hämmästyttävän tuoreena siihen asti kunnes seuraavan sadonkorjuun raapit valmistuvat. 

Italialainen aglioso, valkosipuli-intoilija, saattaa lausua lempilapsestaan tähän tyyliin: 

”Rosso di Sulmonan raapi on pieni, halkaisijaltaan 5–7 senttimetriä, ja siinä on 8–14 kynttä, jotka on kääriytyvät kahteen kynsipussiin. Rosso di Sulmonan uloimmat uloimmat kääreet ovat valkoisia ja paperinohuita, ja sisimmän wrapperin alla kermanväriset kynnet ovat tiiviiden, viininpunaisten kuorten sisällä. Rosso di Sulmonalla on lajikkeelle ainutlaatuinen pistävä ja makea maku, ja yksi kynsi voi tarjota tarpeeksi valkosipulin makua yhteen kokkaukseen.”

Joka tuo Rosso di Sulmonaa Suomeen varautukoot neljän kasvukierron kärsivällisyyttä vaativaan urakkaan. Pikavoittoa ei ole luvassa.  40-grammainen raapi on merkittävä saavutus ja kun sellaisen löytää on aika kumartaa, olla vaiti ja sanoa ”Saturnus on puhunut.” Rosso di Sulmona kuuluu ehdottomasti valkosipulien top-5 joukkoon. Joidenkin mielestä, muidenkin kuin italialaisten, se on maailman suurenmoisin valkosipuli.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iso venäläinen

Early Purple

Tavallinen siperialainen marmoriini.