Tavallinen siperialainen marmoriini.




Päällisin puolin katsottuna ei tässä marmoriinissa näyttäisi olevan mitään niin suurta ja erikoista. Mutta jotain siinä kuitenkin on. Jos tavallinen siperialainen olisi NHL-jääkiekkoilija ja puolustaja niin mitä hänestä sanottaisiin? Varmaankin jotain seuraavanlaista: "Hän on ykkösparin luotettava mobiilia pakkia tukeva selustan varmistaja. Kovaotteinen mutta vastustajien arvostuksen saava pelaaja. Ei heikkoja kohtia osaamisprofiilissa. Laukoo vasemmalta. Kammottavan kova lyhytvetoinen ja tarkka lyöntilaukaus.


Tästä lajikkeesta esiintyy Suomessa lukuisia kantoja. Sandbergin siperialaisen kanta on yksi ns. ”tavallisten siperialaisteen marmoriinieen joukossa.” Se on uudistettu kaksi kertaa latvaklooneista.  Vuosina 2015-2018 sen suhteen saatettiin sanoa että se on täysin identtinen Kodaver-nimellä tunnetun lajikeen kanssa. Se voi hyvänä kasvuvuonna jaa humuskylläisessä maassa luoda 120-senttiä korkean kasvuston. Lehtiä voi olla 8-11 kappaletta jaa latvakiehkura tekee yleensä 270 asteen kulman. Kloonit voivat olla halkaisijaltaan suurimmillaan sentin läpimitaltaan.


Raapi on muodoltaan symmetrisempi kuin Rokaleella ja kynsiä on yleensä viisi kappaletta. 100 gramman raapit mahdollisia eikä tällä lajikkeella ole taipumusta siinä määrin monikyntisyyteen kuin isokasvusilla Rokaleilla. Säilyy moitteettomassa kunnossa pitkälle kevääseen, kun sitä säilytetään viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa.


Tässä perusmarmoriinissa on suuri allisiinipitoisuus, lähes posliinien  luokkaa. Sen vahva puoli on kasvuvarmuudessa. Suomen oloissa se pärjää hyvin napapiirinkin tuntumassa. Tekee syksyllä suuren juurimassan jos istutus tehdään ajoissa. 


Kovavartinen, tämän tyyppinen marmoriini sopii parhaiten Pohjolan keittiöihin ja on erinomainen valkosipuli sauteerattavaksi. Venäjällä siperialainen valkosipuli on pysynyt perusruokana paikallisessa ruoanlaitossa, ja 1700-luvulle asti siperialaiset kyläläiset saattoivat jopa maksaa veronsa valkosipulilla. Nykyään valkosipuli on edelleen tärkeä osa siperialaista ruokaa, ja sitä esiintyy ruoissa, kuten villivalkosipulisalaateissa tai karhun tassuissa. 


Siperialaista valkosipulia savustetaan Venäjällä yleisesti saniaisten ja yrttien kanssa lihan maustamiseksi, ja sitä tarjoillaan puolukojen, karpaloiden ja perunoiden kanssa. Se sekoitetaan myös pelmenien täytteeksi, joka on sianlihaa, naudanlihaa tai riistaa, sipulia ja maitoa sisältävä nyyti, joka tarjoillaan tyypillisesti luuliemen ja maksan kanssa.


Kun De Re Allii Sativi-blogi oli toimintahistoriansa alussa nuori blogi julkaistiin tavallaan yksivuotissynttäreiden kunniaksi kirjoitus joka aloitti ”Vuoden kynsilaukka sarjan.” 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rosso di Sulmona

Iso venäläinen