Karpaatialainen
Kasvuryhmä: Rokaleet.
Alkuperä: Pidetään puolalaisperäisenä valkosipulina mutta sama
lajike tunnetaan ilmeisesti Tsekinmaalla, Slovakiassa ja Romaniassa
useilla eri nimillä. Todennäköisin morfologisin syin ainakin Tristan on
sama lajike.
Kasvutapa: Siro, pysty ja hienostunut. Ei
saavuta juuri yli 80 sentin korkeutta. Raapit maksimissaan
80-grammaisia. Ohuehkot kuoret. Lehdissä ennen kukkavarsien kasvua samaa
sinisenvihreää sävyhakuisuutta kuin Spanish Rojalla. Enintään 8-9
lehteä. Latvakloonit pyöreähköjä ja niitä on ryppäässä yleensä vain
40-50. Hienohelma joka ei juuri perseile toispuoleisesti. Kynnet
vaaleanruskeita ja pyöreähköjä muistuttaen enemmän marmoriineja.
Kasvualue Suomessa:
Varmasti vain Ahvenanmaa ja Turun saaristo ja suotuisan kasvun alue
Varsinais-Suomessa. Kotoutettavissa luultavasti hyvin myös muualle
Suomeen Salpausselän eteläpuolelle.
Maku: Oikein
käsiteltynä leveän polttava ja makea. Maussa palsternakan, porkkanan ja
juurisellerin sävyjä. Ainutlaatuinen rasvaisuudessaan ja rakenteessaan.
Käyttötapa:
Lyhyesti sanottuna hifistelijän unelma. Todellisen
valkosipuli-intoilijan, joka ei katso raapin kokoa vaan etsii makua,
ykkösvaihtoehto. Ehdottomasti gourmet-valkosipuli. Pitää käyttää
raakapuristeena antamaan makua eri ruokiin. Erinomainen
”näkkäri-puriste”. Sopii puristettuna ohuen voilla tai margariinilla
voidellun näkkileivän päällä nautittavaksi tsekinmaalaisen
Pilsener-tyyppisen oluen kanssa.
Karpaatialainen on vaikea
kasvatettava ja viinien maailmassa sitä voidaan verrata Pinot Noiriin
mitä konstailuun tulee. Mitään ei ole tutkimusten kautta todistettu
mutta jos jotain voidaan epäillä, niin kasvutapa on altis vieraalle
informaatiolle. Kasvit viestivät feromonien avulla ja jotkut ovat
ilmeisesti alttiimpia vieraille vaikutteille kuin toiset.
Karpaatialaisen/Tristanin ohella näitä herkkimyksiä Rokaleiden
kasvuryhmässä ovat ainakin Tantal ja muut "eteläiset lajikkeet”.
On
suositeltavaa että Karpaatialainen ja muut herkkimykset kasvatetaan
erillään muista valkosipuleista. Varmuusetäisyys on minimissään 20
metriä, mutta 50 metriä on suotavaa jos vain mahdollista.
Täydennämme tätä kirjoitusta syksyllä kunhan lisää kuvia on käytettävissä.
Takaisin lajikkeita esittelevälle sivulle.
Takaisin pääsivulle.
Kommentit
Lähetä kommentti