CIELAVAS

 

Cielavas on lajike joka on ollut paljon esillä uuden aallon valkosipuli-harrastuksessa Suomessa viime vuosien aikana. Kyse on latvialaisesta  tulokkaasta. Cielavas tarkoittaa västäräkkiä. Se on aikainen ja touhukas lajike joka sprouttaa ensimmäisten joukossa ja se tuntuu aivan puhuvan kasvattajlleen kuin lappilainen västäräkki puhdassydämiselle ihmiselle tuttua värssyään ”Kesä tulee, on kiirus, paljon työtä, kesä tulee…”


Lajikkeen alkuperä on Latviassa ja se on tuonut Suomeen eräs harrastaja. Kesään 2023 tultaessa se on viettänyt viisi vuotta Sandbergin koeviljelmällä kasvettuaan sitä ennen ainakin yhden talven oloissamme reilustikin Varsinais-Suomen lounaisosaa pohjoisemmassa. Morfologiset tarkastelun jälkeen se osoittautui heti turbaaniksi ja se muistuttaa toista Sandbergin lajiketta joka on saanut nimen Humpgrid. Kyse on ns. turbaani-moodin ottaneesta artisesta. Jo Ron L. Engeland epäili että jotkut artiset voivat ottaa pohjoisissa olosuhteissa turbaanin kasvutavan. Juuri Cielavas toi uutta näkemystä ns. turbaani-kysymyksen. Latvialainen kuuluu varmuudeella ns. artis-muuntujiin. Sillä oli myös vielä vuosina 2019-2020 varren ala-osassa punertava ns. artisokka-täplä (Artichoke-dot). Ratkaisua vaille jää vielä se kutsutaanko näitä kasvutapansa muuttaneita artisokkia, artis-muuntujiski, vale-turbaaneksi vai kakkostyypin turbaneeiksi.

Cielavasin kasvin vihermassa on myös  selvästi suurempi kuin toisen artis-muunttujan, em. Humpgridin. Cielavas muodostaa raapia jo kesäkuun alussa ja ennakoitu sadonkorjuupäivä koittaa ainaa viimeistään heinäkuussa Ranskan kandsllispäivän jälkeen. Cielavas on laiskannäköinen mutta se  hämää. Lehdet ovat helakanvihreät ja ne lörpsäävät toisin kuin aidoilla turbaaneilla. Lajike tuottaa hyvin tasakokoisia latvaklooneja. Lehtiä on eteläisem-mässä Suomessa kasvavalla Cielavasilla 7-8. Latvakiehkura on 270 astetta, ei täysi kierros.

Maku pehmeämpi kuin Rokaleissa ja Marmoriineissa. Syömäkelpoista jo elokuun alussa lyhyen kuivauksen jälkeen. Cielavas on kynsilaukkojen ”Neiti Elokuu.”

Jos vielä jotain sanoisi Cielavasista niin sanottakoot tämä: ”Raapi on kuten aidolla turbaanilla, mutta viherosa kuin laiskalla lasikkaalla.”




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iso venäläinen

Early Purple

Tavallinen siperialainen marmoriini.