Vessalico - Aglio di Vessalico

 

 
Vessalico on yksi Italian perinteistä ja kuuluisimmista valkosipuli-lajikekeita. Se on Ligurian maakunnan lahja maailmalle. Nykyinen Vessalicon kanta tuli Suomeen De Re Allii Sativin koeviljelmälle vuonna 2016 Tsekimaalta Blatnickan farmilta. Neljän vuoden kotoutuksen jälkeen se on tuottanut tasaisen varmasti kohtalaisen kokoisia raapeja. Sitä kasvattaa pienessä määrin jo varsin lukuisa joukko suomalaisia harrastajia ja pienemmän mittakaavan orgaanisia viljelijöitä.


Vessalico puolustaa sitkeästi artisten heimon mainetta ja se palkitsee kärsivällisen kasvattajansa. Maku on leppeä ja hienostunut ja vihanneksellinen. Joku löytää sen tuoksusta ja mausta selleriä. Lyhyesti luonnehdittuna se on hyvin hienostunut valkosipuli ja heimonsa lipunkantaja. Maku ei ole ehkä niin monivivahteinen kuin tsekinmaalaisella Stephanilla mutta eleganssi on Vessalicon vahvuus.


Vessalico sopii hyvin myös keväällä istutettavaksi jos kynnet saa maahan jo huhtikuun alussa. Kevätistutukseen varattavat raapit voi pitää saviruukussa kuivien akanoiden joukossa helmikuun alkuun jolloin ne irroitetaan ja laitetaan viileään paikkaan turpeen sekaan. Huhtikuun alussa kynsissä on hyvät juuret. Huolellinen ja ilmavasti tehty istutus antaa mahdollisuuden nopeaan kevätkasvuun. Tuottaa joinakin vuosina varsiklooneja. Varsikloonit ovat artisilla lajiominaisuus. Vessalicon varsiklooneista on Suomessa kasvatettu menestyksekkäästi yksösiä ja luotu uusi kanta.

Kasvava Vessalico on kaunis katsella. Aurinkoisella paikalla ja kiviterassilla Vessalico on suorainen nähtävyys. Suomeen hyvin kotoutettu kanta tuottaa yli 60-grammasia raapeja. 

   

Laajempi lajikekuvaus löytyy Härkätien kynsilaukka. De Re Allii Sativi ry:n julkaisusta Kynsilaukan maailma. I/2023.  Lehden tilausohjeet tästä linkistä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iso venäläinen

Early Purple

Tavallinen siperialainen marmoriini.