Vessalico - Aglio di Vessalico
Vessalico
on yksi Italian perinteistä ja kuuluisimmista valkosipuli-lajikekeita.
Se on Ligurian maakunnan lahja maailmalle. Nykyinen Vessalicon kanta
tuli Suomeen De Re Allii Sativin koeviljelmälle vuonna 2016 Tsekimaalta
Blatnickan farmilta. Neljän vuoden kotoutuksen jälkeen se on tuottanut
tasaisen varmasti kohtalaisen kokoisia raapeja. Sitä kasvattaa pienessä
määrin jo varsin lukuisa joukko suomalaisia harrastajia ja pienemmän
mittakaavan orgaanisia viljelijöitä.
Vessalico puolustaa sitkeästi artisten heimon mainetta ja se palkitsee kärsivällisen kasvattajansa. Maku on leppeä ja hienostunut ja vihanneksellinen. Joku löytää sen tuoksusta ja mausta selleriä. Lyhyesti luonnehdittuna se on hyvin hienostunut valkosipuli ja heimonsa lipunkantaja. Maku ei ole ehkä niin monivivahteinen kuin tsekinmaalaisella Stephanilla mutta eleganssi on Vessalicon vahvuus.
Vessalico
sopii hyvin myös keväällä istutettavaksi jos kynnet saa maahan jo
huhtikuun alussa. Kevätistutukseen varattavat raapit voi pitää
saviruukussa kuivien akanoiden joukossa helmikuun alkuun jolloin ne
irroitetaan ja laitetaan viileään paikkaan turpeen sekaan. Huhtikuun
alussa kynsissä on hyvät juuret. Huolellinen ja ilmavasti tehty istutus
antaa mahdollisuuden nopeaan kevätkasvuun. Tuottaa joinakin vuosina
varsiklooneja. Varsikloonit ovat artisilla lajiominaisuus. Vessalicon
varsiklooneista on Suomessa kasvatettu menestyksekkäästi yksösiä ja
luotu uusi kanta.
Kasvava Vessalico on kaunis katsella. Aurinkoisella paikalla ja kiviterassilla Vessalico on suorainen nähtävyys. Suomeen hyvin kotoutettu kanta tuottaa yli 60-grammasia raapeja.
Laajempi lajikekuvaus löytyy Härkätien kynsilaukka. De Re Allii Sativi ry:n julkaisusta Kynsilaukan maailma. I/2023. Lehden tilausohjeet tästä linkistä.
Kommentit
Lähetä kommentti