Sinij Tsvetok



Siperialaisten marmoriinien sukulaissuhteiden selvittämiseen tarvitaan jotain josta joku voisi käyttää luonnehdintaa ”noituus.” Sinij Tsvetokin suhteen voidaan sanoa seuraavaa: jossain määrin eri lajike kuin Sandbergin siperialainen, mutta ei aivan kuten Bogatyr. Jos joku lähtisi Siperian lakeuksille tutkimaan marmoriinien olemusta löytäisi hän varmasti joka paikkakunnalta hieman erilaisen marmoriinin.


Sini Tsvetok tarkoittaa sinistä kukkaa. Vuonna 2018 ne kasvit jotka jätettiin tuottamaan klooneja tekivät latvaryppääseen kukka-aiheita joiden väri oli koboltinsininen. Lajike sai nimensä tästä.
 

Sinij Tsvetok on paljolti Sandbergin siperialaisen kaltainen, mutta niiden välillä on eroja. Se on ryhdikkäämpi kuin em. lähin verrokkinsa ja tuleentuu aikaisemmin. Jos Sandbergin siperialainen tuottaa tasakokoisia kynsiä niin Sinij Tsvetok tekee sen vieläkin paremmin. 

Lehtien väri on helakamman vihreä kuin Sandbergin siperialaisella. Sandbergin siperialaisen puhdas kynsi on vihertävän hohtoinen kun tällaista ei juuri huomaa Sinij Tsvetokin suhteen. Näyttää myös siltä että Sinij Tsvetok voi tuottaa isompia raapeja. Muutoin tämän lajikkeen suhteen pätee sama mitä Sandbergin siperialaiseen.
 

Sinij Tsvetokin nimeämisessä on käytetty periaatetta jossa nimen pitää olla pääsääntöisesti uskollinen kasvin tuottaneelle maalle ja sen kielelle. Niinpä venäläistä alkuperää olevaa lajiketta ei oikein voi nimetä Suomessa vaikkapa "Lalliksi."
 

Vuonna 2018 Sinij Tsvetokin kukka-aiheet kehittyivät aivan varkain riihen ylisillä hyvin pitkälle pystykuivatuksessa. Voi olla että Sinij Tsvetok voisi ihanteellisen kesän koittaessa tuottaa aitoja siemeniä kuten ns. Amerikan siperialainen voi tehdä ja ehkä myös Sandbergin siperialainenkin. Jos jompi kumpi näistä todellakin tuottaisi aitoja ja itäviä siemeniä niin olisi varsin luontevaa nimetä uusi syntynyt lajike ”Länsi-Siperialaiseksi.


Takaisin lajikkeita esittelevälle sivulle.   Takaisin pääsivulle.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iso venäläinen

Early Purple

Tavallinen siperialainen marmoriini.