Iso venäläinen

 


Iso venäläinen on kiistatta Suomen eniten kasvatettu valkosipuli-lajike. Se on kasvuvarma ja kilpailee joidenkin Pohjois-Amerikassa kasvatettavien Rokaleiden joukossa kasvuryhmänsä suurikokoisimman lajikkeen asemasta. Hyvässä humuspitoisessa puutarhamaassa Iso venäläinen voi saavuttaa 180-gramman koon ja kyse on kuivapainosta ja trimmatusta raapista. Suomessa Ison venäläisen levinneisyys perustuu pitkälti siihen että sitä on myyty ns. Alexandra-nimikkeen alla. Se ei kuitenkaan ole välttämättä ns. alkuperäinen Alexandra. 

Iso venäläinen tuottaa valtaisan viherkoneen ja parhaimmillaaan sen lehdet kasvavat 130 sentin korkeuteen ja ylikin. Lehtiä on 8-11 ja ne taipuvat. Kynsiä raapissa on 5-8. Iso venäläinen on eräänlainen paksu maalaispoika Rokaleiden joukossa. Jos haluaa tuottaa yli 100-grammaisia raapeja pitää kasvualustan olla hyvin ravinteikas. Jos valkosipuli yleensä on humussyöppö niin Iso venäläinen on tässä suhteessa kyltymätön suursyömäri. Tietyssä mielessä jättikokoisten raapien tuotanto suuressa mittakaavassa on varsin epätaloudelllista  ja tämä korostuu orgaanisessa viljelyssä.  

 Ison venäläisen kantoja on Suomessa satoja ja osa niistä on ilmeisesti tuplageenisiä mikä selittääkin jättiläiskasvun. Kun kanta vanhenee alkaa se usein tuottamaan tupla,- ja triplakyntisä raapeja. Kantaa tulee uudistaa jatkuvasti latvaklooneista.

 

Ison venäläisen maku on polttava. Maku on parhaimmillaan keskikokoisissa ja sitä hieman suuremmissa raapeissa. Maussa se jää paljon jälkeen esimerkiksi Spanish Rojalle eikä Karpaaatialaiselle. Kasvuvarmuudessaan se on kuitenkin omaa luokkaaansa.

Ison venäläisen tunnistaa varsin helposti.Sen kasvutapa poikkeaa toisesta suuresta rokaleesta eli Punaisesta venäläisestä. Lehdet lörpsäävät latvoistaa toisin kuin Punaisella venäläisellä. Raapin muoto halkaisukuvassa on erilainen ja Ison venäläisen kynnessä on erikoismorfeemi jota muilla isoilla rokaleilla ei ole. Ison venäläisen lehdet tuntuvat hyvi polttavilta. Punaisen venäläisen lehtiä voi ihan hyvin pureskella.

Suomessa viime vuosina tunnetuksi tulleita Ison venäläisen kantoja ovat mm. Aurassa moneen kertaan klooneista uudistettu IGOR ja kuopiolainen Bergius. IGOR on lyhenne ja tulee sanoista Indys Giant of Russia. IGOR tuottaa helposti yli 140-grammaisia raapeja ennätysyksilön painon ollessa 182 grammaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rosso di Sulmona

Tavallinen siperialainen marmoriini.