Early Purple


Early Purple on Suomessa kasvavista lasikkaista aikaisin tuleentuja. Korjuuvalmis se on yleensä nopeimpien Turbaanien jälkeen. Early Purplen ns. Sandbergin kanta tuli Suomeen syksyllä 2016 Virosta. hankintapaikka oli Ülenurmen kynsilaukka-festivaalien eräs myyntipöytä. Kasvutapa on nyt pysynyt vakiona kuuden kasvukauden ajan. Lajikkeen alkuperä nykyisellä kauppanimikkeellä on Boswellien valkosipuli-farmilla Wightin saarella Englannissa. Lajiketta kasvaa Suomessa nykyään yli sadalla valkosipuliharrastajalle.

Early Purple on kasvuvarma ja Suomessa kasvavista valkosipuleista ehkä paras grammantuottaja.

Kasvin olemus ja maanpäällinen massa hämää aina uutta kasvattajaa. Maasta nouseva raapi on aina hämmästyttävän suuri. Early Purplea voi eteläisemmässä suomessa kasvattaa viiden kynnen taajuudella per rivi 70 senttiä leveässä penkissä rivivälin ollessa 18 senttiä.


Kasvutapa on lasikkaille ominainen ”vaappuva rottinki.” Lehtiä on enimmillään 7-8. Kuivatun Early Purplen wrapperit ovat ohuita ja niille on tyypillistä lähinnä  seepiaan viittaava pohjaväritys. Jos haluaa tuottaa raapeja joissa on kaunis päällyskuori, kultaa, platinaa ja hopeanhohtoa niin kokonaisen kasvin raapi-osaa voi liottaa merisuolavedessä (Teelusikallinen merisuolaa litraa vettä kohden) noin 5 minuuttia ennen saattokuivatusta.

Early Purple on käytännössä melkein kypsä kun kasvi on kunnolla tuleentunut. Kuivatus käy nopeasti jos jos sadonkorjuun alkukunnostuksessa poistetaan kolme päällimmäistä lehteä. Kahden viikon kuivatuksen jälkeen raapi voidaan irroittaa kuivanneesta kasvista. Sen jälkeen sitä voi pitää kuivassa 20-25 asteen lämpötilassa muutaman päivän. Sitten Early Purple on kypsää ja parhaimmillaan se on tässä vaiheessa.

Aikaiset Turbaanit kuten Kamala, Uzbek Turban, Dushanbe ja muutamat muut ovat toki nopeampia tuleentujia mutta Early Purple on Turbaani Cielavaksen ohella toinen valkosipulien "Neiti Elokuu" ainakin Suomessa. Aitoja Turbaaneja tuskin löydetään koskaan juuri ollenkaan toreilta ja halleista tulevaisuudessa suurissa määrin. Ne ovat harrastajien keskuudessa kuriositeetteja, paljon huolta vaativia ja vähäisiä grammantuottajia. Early Purple tuottaa sitävastoin paljon grammoja pienellä kasvualalla.

Early Purplen maku on erinomainen. Leppeähkö ja vihanneksellinen, mutta viekkaan-voimakkaan jälkimaun omaava valkosipuli. Se on parasta ennen Mikkelinpäivää. Early Purple on oloissamme oiva lajike vihervalkosipulin tuottamiseen Turbaani Humpgridin ohella.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iso venäläinen

Tavallinen siperialainen marmoriini.